X

Φορμα επικοινωνιας

Σημείωσε στην παρακάτω φόρμα ποια CD, DVD ή εκδόσεις (και πόσα αντίτυπα από το καθένα) θέλεις από το distro του antifaLive, όπως και το mail σου, κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για την αποστολή.

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ" ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ -ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ (SARAJEVO, ΤΕΥΧΟΣ 75)


"> “Αν η Βουλή δεν καταφέρει να ψηφίσει πλήρη και ολοκληρωμένη αντιρατσιστική νομοθεσία, τότε θα έχουμε κάνει την πρώτη πράξη αυτοκτονίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα έχουμε επιδείξει τραγική ιστορική μυωπία”.
Ευάγγελος (Βαγγέλης) Βενιζέλος, Σάββατο 1 Ιούνη 2013, ημερίδα ΙΣΤΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.


> Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το λεγόμενο “αντιρατσιστικό” νομοσχέδιο, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού σε κάλπικα διλήμματα, αλλά και την υποβοήθηση της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, που προωθείται με άξονα το δίπολο. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην προσπάθεια να ντύσουν με προοδευτικό μανδύα ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο, που ενσωματώνει επικίνδυνες κατευθύνσεις της ΕΕ.
ιστοσελίδα 902.gr, 30 Μάη 2013

> Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά τη δημοσιοποίηση κάποιων εκ των ρυθμίσεων που υπάγονται στο λεγόμενο “αντιρατσιστικό” νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το "Αγιορείτικο βήμα", Μητροπολίτες, όπως ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ξιφούλκησαν κατά της Πολιτείας μιλώντας για φίμωση, ενώ και άλλοι σε ηπιότερους τόνους, όπως ο Σύρου Δωρόθεος, εφιστούν την προσοχή και προειδοποιούν για τις συνέπειες του νέου νομοθετήματος.
...
Συγκεκριμένα δε για την Εκκλησία υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:
- Στο κείμενο του νόμου και ιδίως στις διατάξεις με τις οποίες μορφοποιείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των εγκλημάτων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως πχ “... κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία” οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευθούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του Εσωτερικού νομοθέτη.
Σε αυτή την παρατήρηση της ΚΕΝΕ υπάγεται και ο λόγος της Εκκλησίας (Μητροπολιτών, ιερέων κλπ) που ενδεχομένως να μιλούν για το τέμενος, το μεταναστευτικό και άλλα παρόμοιας φύσης θέματα που πηγάζουν από την πίστη κάποιων σε άλλες θρησκείες.
- Πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων όταν πρόκειται για παραβατική ατομική συμπεριφορά φυσικού προσώπου. Πρόκειται για αντικειμενική στην ουσία ευθύνη του συλλογικού φορέα για πράξεις που έχουν ως αίτιο προσωπικές και ενδεχομένως άγνωστες στο συλλογικό φορέας αντιλήψεις προσώπων που μπορεί να μην είναι καν μέλη του για το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Με λίγα λόγια δεν αποκλείεται για το “κήρυγμα-φωτια” κάποιου Μητροπολίτη να χρειαστεί να δώσει λόγο ολόκληρη η Ελλαδική Εκκλησία.
Αγιορείτικο Βήμα, 30 Μάη 2013

> Σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας, με έμφαση στον σχεδιαζόμενο αντιρατσιστικό νόμο και στη σημερινή επέτειο από την 'Αλωση της Πόλης, ήταν αφιερωμένη η ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του κόμματός του.
Ο κ. Μιχαλολιάκος είπε ότι στόχος του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είναι η Χρυσή Αυγή και επικαλέστηκε την απόφαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία “υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο”, και τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο “δεν είναι συνταγματικά ανεκτό”, για να προσάψει στα κόμματα του “συνταγματικού τόξου” ότι “κάνουν αντισυνταγματικό νόμο”. “Κανείς δεν θα μας εμποδίσει να λέμε έξω οι λαθρομετανάστες” πρόσθεσε.
Α.Π.Ε. 29 Μάη 2013

> Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο: Δεν μπορεί να υπάρξει όαση δημοκρατίας μέσα σε μία μνημονιακή έρημο. Το μόνο που μπορώ να ρωτήσω τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βενιζέλο είναι πόσο άλλους διασυρμούς θα αντέξουν για να παραμείνουν στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Η προστασία από το νεοναζισμό μπορεί να γίνει μόνο από μία κυβέρνηση αντιμνημονιακή.
Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το σχέδιο του αντιρατσιστικού νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους, όχι προφανώς σε αυτήν την Βουλή - δεν έχουμε αυταπάτες, αλλά όταν αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί στη δημοκρατική διέξοδο. Όταν ο λαός δώσει την εντολή για μία δημοκρατική κυβέρνηση.
Αλέξης Τσίπρας, στην κοινοβουλευτική ομάδα του συ.ριζ.α. / ε.κ.μ., 29 Μάη 2013

> Απ’ ότι φαίνεται, αρχικά κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου, βρήκαν καλή την ιδέα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Πίστεψαν ότι θα απονομιμοποιούσε τη Χρυσή Αυγή κι έσπευσαν να τη βάλλουν σε εφαρμογή. Στη συνέχεια όμως, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις: “Δε μπορεί να επιδιώκουμε τη συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων κι αυτών που μας έχουν εγκαταλείψει για τη Χρυσή Αυγή και να φέρουμε ένα νόμο με τον οποίο διαφωνεί μεγάλο μέρος της δεξιάς” υποστήριζαν στελέχη της Ν.Δ, ανάμεσα τους και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
27 Μάη 2013
> Μιλώντας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι αντιδραστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οποίες, όπως διευκρίνισε, στο όνομα της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, προωθούν την αντιδραστική και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό.
Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το ναζισμό - που είναι ό,τι πιο αντιδραστικό και εγκληματικό έχει γεννήσει το καπιταλιστικό σύστημα, το δικό τους σύστημα - με τον κομμουνισμό, το κομμουνιστικό κίνημα, που ιστορικά έχει αποδειχθεί ο πιο συνεπής εχθρός του ναζισμού καταθέτοντας εκατομμύρια θύματα στο αγώνα για να νικηθεί ο ναζισμός.
Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Κουτσούμπας. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν στόχο ούτε το ρατσισμό ούτε τους φορείς του ρατσισμού. Έχουν στόχο - και δεν το κρύβουν - να ποινικοποιήσουν την ταξική πάλη, τους λαϊκούς αγώνες, την κομμουνιστική ιδεολογία, δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. κκε, Καρδίτσα, 24 Μάη 2013

> Έχουμε ένα άρθρο στο Σύνταγμα που τα λέει όλα. Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Σύνταγμά μας οφείλουμε να πούμε ότι εγγίζει την πληρότητα.
Ειδικότερα το άρθρο 5, παράγραφος 2 τα λέει όλα: Όταν λέει για παράδειγμα ότι όταν κάποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, που παραμένει, που μπαίνει απλώς μέσα, είτε έχει έγγραφα είτε δεν έχει, αυτός έχει απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής, της ελευθερίας χωρίς κρίσεις φυλής, χρώματος, γλώσσας, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, τι άλλο να προσθέσει. Να πω κάτι ακόμη που ίσως να μην είναι πολύ γνωστό. 
 
Το 1979 ψηφίσαμε τον νόμο 729 που έγινε σταθερή αναφορά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για χρόνια ολόκληρα. Αυτοί οι νόμοι συμπληρώθηκαν και μεταγενέστερα, αλλά και με μια πρόσφατη διάταξη που φέραμε σε ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά και άλλες διατάξεις.
Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός δικαιοσύνης, ακροδεξιά ιστοσελίδα defencenet, 8 Μάη 2013, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου του.

> Όπως όλοι καταλάβαμε από τις δηλώσεις του κυρίου Ρουπακιώτη, στόχος τους είναι να βγάλουν στο περιθώριο τον Λαϊκό Σύνδεσμο και να ενδυναμώσουν την παρουσία των λαθρομεταναστών στη χώρα μας, με σκοπό να μας αφανίσουν ως γένος, ίσως είναι υπερβολικές αυτές οι σκέψεις, αλλά ίσως και όχι. 
Πολύ απλά με αυτό το νομοσχέδιο, οι Έλληνες είναι τα θύματα και οι μετανάστες αυτοί που θα απολαμβάνουν την εύνοια της εκάστοτε κυβέρνησης.
ακροδεξιά ιστοσελίδα defencenet, 8 Μάη 2013, στο τέλος της πιο πάνω συνέντευξης.

Aυτό το μικρό απάνθισμα θα σας χρειαστεί στο μέλλον (ίσως και τώρα) όταν και αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε ποιο (στο διάολο) ήταν το μείζον θέμα που απασχολούσε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτική σκηνή, (για περισσότερο από ένα μήνα) τον Μάη και στις αρχές Ιούνη του 2013. Ελάχιστοι “μυστήριοι” θα χρειαστούν ίσως τα πιο πάνω για να τεκμηριώσουν (επικουρικά, υπάρχουν υπεράφθονες αποδείξεις παρόμοιας χρήσης) αυτήν την παρατήρηση του Γκυ Ντεμπόρ, στα σχόλια πάνω στην κοινωνία του θεάματος (1988):
... Στη γαλλία δέκα χρόνια νωρίτερα, ένας πρόεδρος της δημοκρατίας, που κατόπιν ξεχάστηκε αλλά τότε ξεχώριζε στην επιφάνεια του θεάματος, εξέφραζε αφελώς τη χαρά που ένιωθε, “γνωρίζοντας ότι στο εξής θα ζήσουμε σ’ ένα κόσμο δίχως μνήμη όπου, όπως στην επιφάνεια του νερού, η μια εικόνα κυνηγάει ακατάπαυστα την άλλη”...


Όμως οι εικόνες που κυνηγούν ακατάπαυστα η μία την άλλη σαν στην επιφάνεια του νερού, δεν είναι οι οποιεσδήποτε τυχαίες. Είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να γυαλίζουν εντυπωσιάζοντας, κι ύστερα να αντικαθίστανται από καινούργιες που επίσης γυαλίζουν εντυπωσιάζοντας (ας πούμε: “μαύρο στην οθόνη”), και ύστερα από άλλες, κι άλλες, κι άλλες... 
Δεν υπάρχει κανένα “σχέδιο συνωμοσίας” πίσω απ’ τον ιριδισμό των εντυπώσεων, και ανάμεσά τους εκείνων που λέγονται “πολιτική”, και είναι η τεχνική της εξουσίας. Αντίθετα, όλα είναι φανερά· και μαζί “εντυπωσιακά” αόρατα. Πώς θα φαινόταν, για παράδειγμα, ο πολυήμερος “δημόσιος διάλογος” για ένα αντι-ομοφοβικό νομοσχέδιο εάν απ’ αυτόν έλειπαν σταθερά οι ίδιοι οι θιγόμενοι, οι ομοφυλόφικοι / ες; Πώς θα φαινόταν μια πολυήμερη φασαρία για ένα αντι-σεξιστικό νομοσχέδιο εάν είχαν φιμωθεί οι άμεσα θιγόμενες, οι γυναίκες; 

Για το περιβόητο “αντιρατσιστικό νομοσχέδιο” αυτό ήταν η αρχή και το τέλος της αλήθειας του: μπορούσαν να μιλήσουν οι πάντες γι’ αυτό (οι φασίστες κάθε είδους οπωσδήποτε) αλλά απαγορευόταν να μιλήσουν - κι ούτε λόγος να δράσουν! - εκείνοι κι εκείνες που υφίστανται τον ρατσισμό: οι μετανάστες εργάτες, οι μετανάστριες εργάτριες. [...]"


...Η συνέχεια στο 75ο τεύχος του περιοδικού Sarajevo - Iούλης 2013.
Σημεία διακίνησης:
Θεσσαλονίκη:
Βιβλιοπωλείο ΚΕΝΤΡΙ, Δημητρίου Γούναρη 22, Ναυαρίνο
Αθήνα:
Βιβλιοπωλείο ΝΑΥΤΙΛΟΣ, Χαρ. Τρικούπη 28, κέντρο

Άλλα σημεία διακίνησης (στην Αθήνα):
Βιβλιοπωλεία Solaris και Ελεύθερος Τύπος (στο κέντρο της Αθήνας) 
Περίπτερα πλ. Κάνιγγος (στην αρχή της Ακαδημίας) και πλ. Εξαρχείων(γωνία Στουρνάρα και Σπ. Τρικούπη)