X

Φορμα επικοινωνιας

Σημείωσε στην παρακάτω φόρμα ποια CD, DVD ή εκδόσεις (και πόσα αντίτυπα από το καθένα) θέλεις από το distro του antifaLive, όπως και το mail σου, κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για την αποστολή.

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

THIS MIC KILLS FASCISTS

MAGOOFANA CHAINGANG/ THIS MACHINE

"This machine kills fascists" έγραφε το αυτοκόλλητο που είχε ο Woody Guthrie (1912-1967) κολλημένο πάνω στην κιθάρα του. Στις αλήτικες περιπλανήσεις του πάνω στην αμερικάνικη ήπειρο (κατά τις οποίες συνδέθηκε και με διάφορες επαναστατικές ομάδες της εποχής), αυτή η μηχανή τον βοήθησε. Τον βοήθησε, ενώ ταυτόχρονα συνέθετε κάποια απ' τα πιο διάσημα εργατικά, λαϊκά τραγούδια, εμπνευσμένα από την αμερικάνικη παράδοση. 
WOODY GUTHRIE + CISCO HOUSTON/ DEPORTEE

" [...] Αντίο Χουάν, αντίο Ροζαλίτα, αντίο φίλοι μου Χεσούς και Μαρία
δε θα 'χετε πια τα ονόματα σας όταν θα είστε σ' αυτό το αεροπλάνο,
γιατί γι' αυτούς το μόνο όνομα που θα' χετε θα 'ναι "κάποιοι που απελαύνονται".
Ο πατέρας του πατέρα μου πέρασε κι αυτός αυτό το ποτάμι,
του πήραν όλα τα λεφτά που κέρδισε στη ζωή του,
τα αδέρφια μου δούλευαν κι αυτά στα χωράφια 
κι ακολούθησαν αυτό το δρόμο μέχρι να πεθάνουν.
Κάποιοι από μας είμαστε χωρίς χαρτιά, κάποιοι ανεπιθύμητοι.
Χωρίς συμβόλαιο δουλειάς αλλά πρέπει να προχωρήσουμε
600 μίλια από τα σύνορα του Μεξικού,
μας κυνηγούν σαν να 'μαστε εγκληματίες [...]
Έχουμε πεθάνει στους λόφους και στις ερήμους σας
στις κοιλάδες και τις πεδιάδες σας
Πεθάναμε δίπλα στα δέντρα και τους θάμνους σας
Έχουμε πεθάνει και στις δύο πλευρές αυτού του ποταμού  
Είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώνουν αυτά τα περιβόλια;
Είναι αυτός ο μόνος τρόπος να βγάζουν καρπούς; [...]"

Tο παραπάνω τραγούδι γράφτηκε στις αρχές των 50s απ' τον Guthrie με την αφορμή ενός αεροπλανικού δυστυχήματος που συνέβη το 1948 στο Los Gatos. Kατά την πρόσκρουση αμερικανικού αεροπλάνου 28 μεξικανοί μετανάστες εργάτες γης που επαναπροωθούνταν από την καλιφόρνια στο μεξικό βρήκαν το θάνατο. Ο επιπλέον λόγος που ώθησε τον Guthrie να γράψει το "Deportees"("προς απέλαση") ήταν ότι στα μμε τις επόμενες μέρες του δυστυχήματος σημειώνονταν τα ονόματα μόνο των 4 αμερικανών νεκρών (αεροπόρων και μπάτσων). Οι νεκροί μετανάστες περιγράφονταν μονάχα σαν ένας αριθμός-προς-απέλαση.  60 και κάτι χρόνια μετά, ο δολοφονικός ρατσισμός και η βίαιη υποτίμηση της εργασίας και της ζωής απέναντι στους "ανώνυμους" παράνομους μετανάστες σίγουρα δεν είναι αρχαιολογία. Ούτε στις η.π.α., ούτε στην ελλάδα.

Την ετικέτα της "μηχανής που σκοτώνει φασίστες" την έχουν από τότε "αναπαράγει" πάνω στις κιθάρες τους διάφοροι (από πάνκηδες της ευρωπαϊκής diy σκηνής μέχρι τους Αnti Flag και τον Morello των ratm). Είτε αυτοί μπορούσαν όντως να υποστηρίξουν με τη ζωή και τη μουσική τους το νόημα της, είτε, συχνά, όχι.
Φόρο τιμής, λοιπόν,σ' εκείνη την μηχανή -και τις ιδιαίτερες ικανότητές της- καταθέτουν και οι ντόπιοι χιπχοπάδες Magoofana Chain Gang, στο "This Machine". 

Κιθάρες σαν του Guthrie (όπως και το μικρόφωνο του Raw Assault, στην προκειμένη) παραμένουν, πάντοτε, μηχανές χρήσιμες...