X

Φορμα επικοινωνιας

Σημείωσε στην παρακάτω φόρμα ποια CD, DVD ή εκδόσεις (και πόσα αντίτυπα από το καθένα) θέλεις από το distro του antifaLive, όπως και το mail σου, κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για την αποστολή.

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SAGE FRANCIS/ ετοιμοπαράδοτοι πατριώτες

SAGE FRANCIS / MAKESHIFT PATRIOT

«[…] 
Όσο λιγότερα γνωρίζουμε, τόσο περισσότερο μπορούν να παραπλανούν / Τόσο ευκολότερα μπορεί να συνεχιστεί το εμπόριο ψυχών /
[...] "Είμαστε όλοι ενωμένοι ως προς το ποιους πρέπει να σκοτώσουμε, οπότε, μέχρι να βρω κάποιο καλύτερο ρητό να παραθέσω, να θυμάστε: o δικός μας θεός είναι μεγαλύτερος, δυνατότερος, εξυπνότερος και πολύ πιο πλούσιος. Οπότε ανεμίστε τις σημαίες σας με υπερηφάνεια, ειδικά το λευκό τους κομμάτι"
Μια εθιστική 24ώρη αγρύπνια στο φως της τηλεόρασης / «Η Ελευθερία μας θα προστατευθεί» με το κόστος των ατομικών δικαιωμάτων / οι θεατές είναι συγκολλημένοι πάνω σε τηλεοπτικές οθόνες / […] / “θα σου δείξω απέναντι σε ποια κουλτούρα να επιτεθείς και ποιο κώλο πρέπει να φιλήσεις” / “δεν ξέρουμε ποιος το έκανε αλλά ξέρουμε περίπου πώς θα μοιάζει” / Όμως ξέρουμε ποιοι είναι οι ήρωες / σίγουρα δεν είναι οι ξενοφοβικοί που το παίζουν αγριεμένοι: “Εμείς μάθαμε στο σκύλο να χέζει, πώς τολμάει τώρα να μας αφήσει αυτό το σκατό στην αυλή μας;” / “Χαράκωσαν το οικονομικό μας κράτος και καρβούνιασαν τον τόπο μας” / μπορείς να μετρήσεις πόσες φορές έχει παίξει αυτή η κασέτα; / την ίδια στιγμή που ένας κάμεραμαν κατασκευάζει ειδήσεις στην παλαιστίνη και μας τις χώνει να τις καταπιούμε με ένα κλιπάκι δέκα δευτερολέπτων που παίζει σαν λούπα για να αγριέψει τους αμερικάνους / Φέρτε λοιπόν τα τανκς και γεμίστε τα όπλα και αγκαλιάστε τους γιους σας σε οικογενειακές μαζώξεις / γιατί ακόμα και αν κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο η ανθρωπότητα θα χάσει / υπάρχει μια απεγνωσμένη δίψα για αίμα για ότι ξεθάφτηκε κάτω απ’ τα ερείπια / υπάρχουν κάποιοι που ψάχνουν για απαντήσεις εκεί κάτω, οι περισσότεροι όμως ψάχνουν αφορμές για καταστροφή /
Ετοιμοπαράδοτος πατριώτης /
Το μαγαζί ξεπούλησε το στοκ από σημαίες /
Οπότε θα κρεμάσω τον εαυτό μου μεσίστια /
Ετοιμοπαράδοτος πατριώτης /
Το μαγαζί ξεπούλησε το στοκ από σημαίες /
Μην ανεμίζεις με σημαίες τα δικαιώματα σου» 

O Sage Francis είναι ένας αμερικανός ράπερ απ' το Rhode Island. Ήρθε στη δημοσιότητα πρώτα κερδίζοντας την πρώτη θέση στον παναμερικανό διαγωνισμό freestyle battle Scribble Jam το 2000 και ένα χρόνο αργότερα, με το τραγούδι Makeshift Patriot που κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 2001, δυο μήνες μετά την κατάρρευση των δίδυμων πύργων. Το τραγούδι υπήρχε στο mixtape "Sick of waging war", στο εξώφυλλο του οποίου παρουσίαζε το όνομα του κάτω απ' τον υπέρτιτλο "the known unsoldier" (αντί της κλασικής έκφρασης "the unknown soldier" που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε ηλίθιους διαφόρων εθνών).
Το τραγούδι επιτίθεται στην μηντιακή προπαγάνδα που καλλιεργούσε ένα πατριωτισμό που θα ζητωκραύγαζε για τον επερχόμενο πόλεμο στο αφγανιστάν. Είχε εντυπωσιακά μεγάλο αντίκτυπο, στην αρχή στο underground και στη συνέχεια στο σύνολο της αμερικανικής χιπ χοπ κοινότητας και πέρα απ' αυτή. Διάφοροι απ' τους στίχους που ακούγονται στο τραγούδι είναι ακριβή αποσπάσματα από ατάκες δημοσιογράφων τις πρώτες μέρες μετά την 11/9. Η κατασκευή της εικόνας του "ισλαμικού κινδύνου", η μηντιακή παράβλεψη του γεγονότος ότι ο φερόμενος ως τρομοκράτης Μπιν Λάντεν είχε στο παρελθόν εργαστεί για την CIA ενάντια στην Σοβιετική Ένωση κι η τυφλή υπακοή των θεατών στα επαναλαμβανόμενα τηλεοπτικά σποτ είναι κάποια απ' αυτά που ο Francis πρόλαβε να βάλει στο στόχαστρό του στα 5:53 λεπτα του κομματιού. Ο πόλεμος (και οι πόλεμοι) που ακολούθησαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ τον δικαίωσαν. Όπως και όλους εκείνους εντός αμερικής που αντιλήφθηκαν από νωρίς ότι ο περήφανος κατασκευασμένος πατριωτισμός τους δε γεννάει παρά φράγκα για λίγους και υποταγή -ή ενίοτε φέρετρα- για πολλούς.